Неділя, 5 Травня, 2024

«Багатий кошик» від компанії «Акріс Агро»

Компанія «АкрісАгро», яка входить до групи компаній...

В Олександрії соціальні питання постійно в полі зору

Відвідавши Олександрійську сільську раду застав у кабінеті...

Виклики сучасності згладжують гендерні кордони в професійному плані

На початку 90-х спостерігався справжній «бум» у...

Як захиститипостраждалих і покаративинних

НовиниЯк захиститипостраждалих і покаративинних

Прокурором Вараської окружної прокуратури доведено вину 43-річного місцевого жителя у вчиненні домашнього насильства (ст. 126-1 Кримінального кодексу України). Вироком суду йому призначено покарання у вигляді 2-х років і 6-ти місяців позбавлення волі. Чоловік раніше неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності за знущання над колишньою дружиною. Також міським судом він був засуджений за те, що вдарив жінку ножем у ногу, в результаті чого та отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості. Проте висновків кривдник не зробиві продовжував знущатися: через ревнощі систематично бив, принижував та обзивав жінку. Свідками цього домашнього насильства були малолітні діти колишнього подружжя.

Під час судового розгляду обвинувачений визнав свою вину і переконував суд у щирому каятті.

Тим часом зростає кількість звернень підлітків до правоохоронців і психологів. Лише цього року в області їх було уже майже 2 тисячі. Найчастіше діти скаржаться на підвищену напругу в родинах, переживання кризових ситуацій, втрату близьких, тривожність, домашнє насильство, депресію, занижену самооцінку, невпевненість у собі… Безкоштовні консультації можна отримати у поліцейських офіцерів громад, закладах освіти, де працюють штатні психологи, в сімейних лікарів, центрах ментального здоровʼя. Нагадаємо, що безкоштовна психологічна допомога надається в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яку ініціювала Олена Зеленська.

На жаль, домашнє насильство стає дедалі більш поширеним явищем. Тому спільними зусиллями необхідно забезпечити в суспільстві нетерпиме ставлення до будь-яких його проявів. З метою забезпечення дотримання прав постраждалих у Рівненській обласній прокуратурі провели спільне авчання з питань протидії домашньому насильству. Участь у заході взяли прокурори, слідчі і дізнавачі органів Нацполіції, експерти та психологи.

Ключовим фактором вчинення домашнього насильства є стереотип, що така форма сімейних конфліктів дозволена, прийнятна і про це ніхто нікуди не повідомляє. Тому один з основних напрямів реалізації державної політики у сфері запобігання і протидії домашньому насильству – ефективне реагування на кожен його прояв. Під час спільного навчання фахівці обговорили форми домашнього насильства, особливості кваліфікації таких кримінальних правопорушень, практичні аспекти здійснення процесуального керівництва у цій категорії проваджень, окреслили аспекти імплементації конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція) у національне законодавство. Окремо приділили увагу ідентифікації дітей, які стали свідками домашнього насильства, та особливостям роботи з неповнолітніми потерпілими. Також учасники означили проблемні питання та поділились позитивними практичними напрацюваннями.

Перегляньте наш інший вміст

Перегляньте інші теги:

Найпопулярніші статті