Неділя, 28 Квітня, 2024

«Багатий кошик» від компанії «Акріс Агро»

Компанія «АкрісАгро», яка входить до групи компаній...

Як захиститипостраждалих і покаративинних

Прокурором Вараської окружної прокуратури доведено вину 43-річного...

В Олександрії соціальні питання постійно в полі зору

Відвідавши Олександрійську сільську раду застав у кабінеті...

Нічого не має той, хто не ризикує

СоціумНічого не має той, хто не ризикує

30 січня редакція газети «7 днів» запросила на зустріч внутрішньо переміщених осіб, котрих зацікавили державні програми розвитку бізнесу та старшого майстра Рівненського центру ПТО ДСЗ Віктора Красовського. Мета заходу: розповісти переселенцям про можливості розпочати власну справу, залучивши державні гранти. Одразу треба сказати, що зустріч відбувалася у форматі «запитання-відповідь».ВікторКрасовський є сертифікованим тренером по програмі МОП «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес»,  а також програми для молоді, яка називається «БіzUP: розпочни свій бізнес».

Хто може отримати грант?

1.Суб’єкт мікро- чи малого підприємництва (ФОП-громадяни України або юридична особа (юридичні особи, кінцевими бенефіціарними власниками яких є громадяни України), які відповідають вимогам Програми.

Суб’єктами мікропідприємництва вважають підприємство, де кількість працівників не більша 10 осіб, річний дохід не перевищує суму, еквівалентну 2 млн. євро за курсом НБУ.

Суб’єктами малого підприємництва вважають підприємство, де кількість працівників не більша 50 осіб, а річний дохід не перевищує суму, еквівалентну 10 млн. євро за курсом НБУ.

2.Громадяни України, які мають намір розпочати підприємницьку діяльність шляхом реєстрації ФОП чи юридичної особи (реєстрація має бути проведена протягом 15 робочих з дня отримання позитивного рішення про надання гранту).

Умовою  участі має бути хороша кредитна історія претендента, відсутність господарської діяльності на тимчасово окупованій території України чи у росії, відсутність рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію тощо. А такожнаписання бізнес-плану, відповідно до встановленої форми.

 

Який розмір гранту?

На розмір суми гранту впливає кількість створення робочих місць. За умови створення одного робочого місця ви можете отримати від 50 до 150 тис. грн., створивши два і більше робочих місць, можете претендувати на суму до 250 тис. грн.

До речі, успішним вважається бізнес план, у якому отримувач гранту планує залучати і власні надходження, як гарантію зацікавленості у особистих інвестиціях у власну справу.

Отримання гранту відбувається шляхом виконання таких кроків:

1.                    Заповнення заявки на порталі Дія.

2.                    Отримання рішення Ощадбанку.

3.                    Співбесіда-захист бізнес-плану з фахівцями обласного центру зайнятості.

4.                    Відкриття рахунку в Ощадбанку протягом п’ятнадцяти робочих днів з дня отримання позитивного рішення, яке відображається у Дії та паралельно надходить на вашу електронну адресу.

5.                    Надходження коштів на ваш рахунок в Ощадбанку.

6.                    Виконання вами умов гранту.

 

На що можна використати грант:

  • придбання меблів, обладнання (крім транспортних засобів), необхідного для

провадження господарської діяльності отримувачем, яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання гранту на створення або розвиток власного бізнесу (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави);

  • закупівля ліцензійного програмного забезпечення, свійських тварин та птиці,

багаторічних насаджень, саджанців, посівного матеріалу, сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов’язаних з реалізацією бізнес-плану (сумарно не більше 50% розміру гранту);

  • послуги маркетингу та реклами (не більше 10% розміру гранту);
  • орендна плата за нежитлове приміщення (не більше 25% розміру гранту);
  • орендна плата за обладнання (не більше 10 відсотків розміру гранту);
  • лізинг обладнання, крім автомобілів, мотоциклів та інших транспортних засобів особистого користування (не більше 50% розміру гранту).

 

Обов’язкові умови, передбачені Програмою:

Створення протягом 6 місяців з дня зарахування коштів на рахунок отримувача в уповноваженому банку робочих місць залежно від розміру гранту та працевлаштування на них осіб на строк не менш як на 24 місяці.

 

Що робити, якщо бізнес «не піде»?

На будь-якому етапі реалізації проєкту з використанням грантових коштів можна повернути повну суму гранту. У цьому випадку маєте врахувати, що до повернених коштів вже будуть зараховані сплачені вами податки від підприємницької діяльності.

Існує кілька видів державних грантів:

–                       Грант для ветеранів та членів їх сімей (максимальний розмір гранту 1 млнгрн);

–                       Грант на власну справу (максимальний сума 250 тис. грн);

–                       Грант на сад (максимальна сума 400 тис. грн за гектар);

–                       Грант на теплицю (в залежності від площі – від 2 до 4 млнгрн).

 

До відома громадян!

Рівненщина займає друге місце в Україні по кількості успішно захищених бізнес-планів. І велика заслуга у цьому сертифікованих викладачів Рівненського центру ПТО ДСЗ, які супроводжують особу, котра записаласяна 12-денний курс з отримання додаткових компетентностей «Розпочни свій бізнес: практичні аспекти діяльності»від початку занять до успішного захисту бізнес-плану. Для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та зареєстрованих безробітних – навчання безоплатне. Для інших категорій населення навчання платне.

Також є короткий 3-денний курс «Написання бізнес-плану для отримання мікрогранти на створення або розвиток власного бізнесу». Курс платний і спрямований саме на написання бізнес-планів та формування заяви на порталі Дія.

Запрошуємо на навчання!

 

Більше інформації про формування груп та умови навчання –

на офіційному сайті   https://cpto.rv.ua

Контакти закладу освіти:тел. +38 063-325-64-47,

ел.пошта: cpto@cpto.rv.ua,

а також у  Telegram  Instagram  Facebook  YouTube

З питань реєстрації та направлення на професійне навчання звертайтеся до найближчого підрозділу служби зайнятості Рівненської області ,

в Telegram https://t.me/PidtrimkaDcz16Rivne

aбо за телефоном +380442449504.

Перегляньте наш інший вміст

Перегляньте інші теги:

Найпопулярніші статті