Неділя, 5 Травня, 2024

«Багатий кошик» від компанії «Акріс Агро»

Компанія «АкрісАгро», яка входить до групи компаній...

Як захиститипостраждалих і покаративинних

Прокурором Вараської окружної прокуратури доведено вину 43-річного...

Виклики сучасності згладжують гендерні кордони в професійному плані

На початку 90-х спостерігався справжній «бум» у...

В Олександрії соціальні питання постійно в полі зору

НовиниВ Олександрії соціальні питання постійно в полі зору

Відвідавши Олександрійську сільську раду застав у кабінеті очільника громади Олександра Гуца фахівців, які опікуються соціальними питаннями.

– Соціальна сфера якраз та, якою треба займатися щоденно, – зауважує Олександр Олександрович Гуц. – Адже в громаді живуть чимало тих, хто уже потребує допомоги когось із близьких. Але не завжди поруч є діти чи хтось з родичів. Тож доводиться брати функції допомоги нашим службам.

Продовжуємо розмову з начальником відділу соціального захисту населення Світланою Чаплею, заступником сільського голови Світланою Горецькою та начальником фінансового відділу Іриною Зищук (на фото).

Світлана Чапля:

– У нашому відділі соціального захисту населення працює 4 спеціалісти, які обслуговують громадян усіх 15 сіл сільради. Ми надаємо різні послуги допомог, субсидій, пільг, реабілітаційних послуг, оздоровлення. Крім нас є комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг», де є фахівець, яка виконує обов’язки директора, спеціаліст і 6 соціальних робітників. Вони надають послуги, як правило, людям похилого віку – 42 особи.

– А з якими питаннями звертаються до вас найчастіше?

Світлана Чапля:

– Минув пік виплати субсидій. На даний час звертаються за компенсацією на непрофесійній основі, яка платиться зараз з бюджету сільради, раніше з держбюджету. Уже є 26  звернень. За минулий рік у нас профінансовано до 500 тисяч гривень коштів на непрофесійній основі. Це особи, які проживають з членам сім’ї, які потребують догляду. Має бути висновок ЛКК у потребі догляду. Відповідно до доходів сім’ї визначається розмір компенсаційної виплати.

– Ще яких послуг нині потребує населення?

Світлана Горецька:

– Ми затвердили Порядок про помічника фізичної дієздатної особи відповідно до статті 78 ЦКУ. Видається рішення виконкому про її призначення. І вони можуть представляти особу у різних установах, приміром у ЦНАПі. Крім тих, які потребують генерального доручення. Також обслуговуємо колишніх військовослужбовців, які завертаються з різними потребами до нас: чи з призначенням пільг, чи матеріальною допомогою, на лікування. До речі, на лікування з бюджету сільради видається 5 тисяч гривень.

– А чи є такі випадки, що сім’ї доводиться шукати правду, бо їхній родич або пропав без вісти, або помер, але не загинув безпосередньо  на полі бою.

Світлана Горецька:

– На жаль, є. Але наші повноваження обмежуються. Ми надаємо консультації куди звертатися, зв’язуємо з правовими органами, громадськими організаціями, які займаються цими питаннями, можуть посприяти.

– Як ви опікуєтесь про родини загиблих на фронті?

Світлана Горецька:

– Ми постійно підтримуємо зв’язки з цими сім’ями. Проводимо заходи соціального спрямування. Якщо хтось потребує допомоги, то надаємо її. Прийнято рішення про встановлення меморіалу в пам’ять загиблих на російсько-українській війні. Узгоджено з кожною сім’єю щодо напису, фотографії на пам’ятній дошці. Постійно надаємо послуги , якщо є така потреба. У селі Лішне, що на Тернопіллі, побудовано пантеон загиблих воїнів України. На меморіальних дошках викарбовано імена всіх воїнів, які загинули, по областях. Зокрема, і з нашої територіальної громади. Цим опікується мама загиблого воїна Тетяна Сінькова. Вона організовує поїздки на молебень у Лішне. Голова тергромади Олександр Гуц і я були на відкритті того пантеону і на першу вимогу громади, хто їде на молебень виділяємо транспорт. Коли ж, на жаль, є чин поховання воїна-героя, то сільська рада бере організацію на себе, оплачує послуги, виготовляє флагштоки. У день загибелі воїна покладаємо квіти, організовуємо різні заходи з вшанування героїв.

Ірина Зищук:

–      У нас передбачено у бюджеті сільради кошти на реабілітацію осіб з інвалідністю та членів сімей загиблих воїнів або ж учасникам бойових дій, військовослужбовцям 7,5 тисяч гривень у нашому обласному реабілітаційному центрі на 30 днів в Олександрії.

Світлана Горецька:

– Варто доповнити те, що ми співпрацюємо з громадськими організаціями. Це може бути допомога у працевлаштуванні або ж якусь іншу допомогу. Зокрема, ми вчора отримали 15 пакетів допомоги від «Ветеранського простору», яким керує Ольга Іванівна Яковлєва. 19 березня в обласній бібліотеці була презентація книги загиблого воїна нашої громади Владислава Кондратюка. Він загинув два роки тому назад. Але у молодому віці писав оповідання. Його мати зібрала їх і видала книгу «Долина Богів». Спільні читання ми будемо проводити у громаді.

Світлана Чапля:

– У нас також на контролі оздоровлення дітей пільгових категорії. Співпрацюємо з благодійниками і торік за їх кошти було придбано 23 путівки у Християнський табір «Волошки», а також 3 путівки за кордон. Відпочивали наші діти у таборах «Молода гвардія» і «Артек».

– А чи є у вас внутрішньо-переміщені особи? І як ви з ними співпрацюєте?

Світлана Чапля:

– У нас на території громади проживає 168 таких осіб. Є такі, що проживають у геріатричних пансіонатах, це в основному інваліди, решта в приватних будинках. Є такі, що звертались за допомогою і ми відгукувались на це. Частина з них уже працевлаштована. У нас створена рада ВПО і Координаційний центр цивільного захисту населення. На даний час виділено 30 тисяч гривень на закупівлю продуктів для тих переміщених осіб, які цього потребують.

Крім цього інтерв’ю ми відвідали місцевий медзаклад – КНП «Олександрійська лікарня». Його директор Ірина Волошина (на фото) повідомила, що один із напрямків діяльності закладу є реабілітація цивільних та військовиків. Торік в реабілітаційному центрі пролікувалось 585 осіб і вже 185 в цьому році. В центрі появилось багато різної апаратури, яка допомагає при реабілітації різних захворювань. Допомагають хворим фахівці: лікарі фізичної та реабілітаційної медицини Оксана Іванюк, Наталія Тихоння та медсестра фізіотерапевтичного напрямку Сніжана Семенюк (на фото). І все ж за словами Ірини Іванівни Волошиної фахівців недостатньо. Тож є можливість влаштуватись у них на роботу.

Перегляньте наш інший вміст

Перегляньте інші теги:

Найпопулярніші статті