Субота, 27 Квітня, 2024

«Багатий кошик» від компанії «Акріс Агро»

Компанія «АкрісАгро», яка входить до групи компаній...

Як захиститипостраждалих і покаративинних

Прокурором Вараської окружної прокуратури доведено вину 43-річного...

В Олександрії соціальні питання постійно в полі зору

Відвідавши Олександрійську сільську раду застав у кабінеті...

Сергій Поліщук: «Майбутнє України залежить від ЗСУ. Тож допомагаємо їм всіма способами

Панорама, довідка, рекламаСергій Поліщук: «Майбутнє України залежить від ЗСУ. Тож допомагаємо їм всіма способами

Городоцька громада – одна з найуспішніших на Рівненщині. В успіху є кулька чинників. Насамперед є сильний лідер громади Сергій Поліщук, і який перш, ніж стати головою попрацював заступником керівника сільради. Громаду сватали влитися у Рівненську міську, але місцева влада і мешканці бачили свій потенціал. Тож вирішили господарювати самостійно. І це їм добре вдається. Це помітило керівництво ПрАТ «Рівнеазот» і вирішило перереєструватися саме у Городоцькій сільраді. Нині це підприємство є одним з найбільших платників податків. Якраз другим чинником успіху і є мотивація до сплати податків у громаду. Крім ПрАТ «Рівнеазот» тут у п’ятірці перших платників податків різного роду є ТОВ «ІГ» АРХІ-БУД», ТОВ «ВАРМХАУС ГРУП», ТОВ «Кроноспан».

Крім ефективного господарювання Городоцька громада є надійним і активним помічником ЗСУ. В минулому році з бюджету громади для  ЗСУ, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, територіальної оборони виділено 12,683 мільйони гривень. Крім бюджетних коштів жертвують їх самі працівники з власної зарплати (як правило щомісяця це одноденний заробіток), збір коштів на ярмарках, пожертвування фізичних і юридичних осіб. Таким чином придбали 5 нічних прицілів, 9 автомобілів, 18 іменних дронів.

За таку суттєву допомогу армії голова громади Сергій Поліщук отримав нагороду від екскомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного. Про все це, про діяльність громади наше інтерв’ю з Сергієм Васильовичем Поліщуком.

  • Насамперед вітаю вас з високою відзнакою від командувача Збройних сил…
  • Спасибі. Однак чудово розумію, що це нагорода для всієї громади, яка підтримує наше славне військо, своїх земляків, які знаходяться в рядах Збройних сил. Будемо й надалі це робити, бо чітко розуміємо, що вся надія на майбутнє України – це наші воїни.
  • І це ви ще раз довели на останній із сесій сільради, виділивши з місцевого бюджету більше 16 мільйонів гривень на ЗСУ…
  • Так. Ми зважили свої можливості. У мирний час ми би використали ці кошти на розвиток громади, якісь капіталовкладення. Однак нині треба максимально підтримувати армію. Це цільові кошти на військові частини, звідки ми маємо листи-прохання для придбання дронів, засобів радіолокаційної безпеки, тепловізори тощо. 6,5 мільйонів гривень це субвенційні кошти на військові частини, а за 10 мільйонів самостійно купуватимемо дрони, переважно це для частини де служать наші земляки.
  • Рішення про виділення такої солідної сума неможливе було б без динаміки росту надходження до бюджету. Ми уже назвали 5 таких бюджетоутворюючих підприємств. А як працюєте з іншими юридичними особами, які працюють на вашій території?
  • У нас створена комісія, яка працює ефективно з неплатниками податків. Ми зробили за рік 112 нормативно-грошових оцінок на земельні ділянки. У нас дуже розвинена промислова база, а за землю платили ще за нормативною грошовою оцінкою радянських часів. Ми провели нову нормативну грошову оцінку і в десятки разів збільшили її. За рік буквально вступило у дію 82 нормативно-грошові оцінки. А ще ведемо перемовини з бізнесом, де пропонуємо зменшити ставки податку взамін на легалізацію трудових відносин, щоб у них були офіційно оформлені всі працівники, що дає змогу збільшити потрапляння ПДФО на рахунок нашої громади.
  • Поряд з виконанням бюджетних зобов’язань чи вдалося щось зробити по благоустрою, адже й капіталовкладення заборонені Кабміном?
  • Я вже казав, що динаміка надходжень до бюджету громади зросла. У порівнянні з 2022-гим роком, де надійшло на рахунок сільради майже 154 мільйони гривень, у 2023-му ми мали 187,9 мільйонів гривень. Тож це дало можливість поліпшити благоустрій. Лише на різні ремонти та експлуатаційне утримання доріг у населених пунктах виділено 58,5 мільйонів гривень. Звернули увагу на ті дороги, які взагалі ніколи не ремонтувались. Плануємо це робити і в поточному році. Але не в таких об’ємах, бо переважну суму коштів плануємо віддати на підтримку ЗСУ.
  • Уже в 2022-му ви чимало зробили для створення надійних сховищ у дошкільних і шкільних закладах. Чи достатньо цього?
  • Не достатньо. Тим більше, що потребують ремонту фасади і дахи деяких культурних закладів, шкіл, як ось клубу в Обарові, музичної школи в Городку. Та й сховища деякі потребують удосконалення у наших освітніх закладах. Плануємо у цьому році залучити інвестиції з Євросоюзу на укриття в гімназії Карпилівці.
  • Чи багато ви виграли грантів?
  • До війни було чимало, а ось зараз стараємось робити щось самі, бо 590 постанова Кабміну забороняє виділення необов’язкових коштів.
  • Деякі сільради, сільські та міські ради проводять оптимізацію кадрів. Чи доводиться й вам це робити?
  • Торік ми скоротили 3 посади в галузі освіти і 2 – в апараті. У нас і так не всі посади заповнені. Намагаємось, щоб кожен наш працівник трудився з максимальною інтенсивністю. Ми систематично проводимо звітування керівників відділів, де бачимо хто як працює. Ось нещодавно у нас звіт начальника відділу освіти, культури, молоді і спорту Володимира Грисюка. Детальний звіт дає можливість бачити наскільки нагружено хтось працює. Тим більше, що деякі наші відділи надають послуги іншим громадам. Як ось відділ архітектури та землевпорядкування надає послуги шістьом громадам. Наш інклюзивно-ресурсний центр надає послуги семи громадам, де є діти з особливими потребами.
  • Нині дуже непросто функціонувати аграрним компаніям. Їх на вашій території також чимало. Як складаються стосунки з ними?
  • Діалог у нас з ними постійний. І хоч вони мають проблеми з реалізацією продукції, але йде конкуренція за вільні землі. Щодо продажу землі, то це поодинокі випадки. Ми виставляли на продаж лише землі, які знаходяться в галузі промисловості. Там є їхні об’єкти і ми продали ті землі, на території яких вони розташовані.
  • У вас активно працює галузь культури. Ким можете пишатися?
  • Культурне, спортивно-масове життя особливо серед молоді активне кожного дня як у школах, так у закладах культури відбуваються різноманітні заходи. Відомі далеко за межами району зразковий фольклорний аматорський колектив «Намисто», дитячі ансамблі сучасного танцю «Мрія» та пісні «Вишнева гірка». Щодо спортивного життя, то наша громада серед кращих в області.

Настав би мир, то все це б мало б радісний аспект. Але ми віримо в перемогу і все робимо, аби її наблизити.

Перегляньте наш інший вміст

Перегляньте інші теги:

Найпопулярніші статті