Неділя, 12 Травня, 2024

«Багатий кошик» від компанії «Акріс Агро»

Компанія «АкрісАгро», яка входить до групи компаній...

Як захиститипостраждалих і покаративинних

Прокурором Вараської окружної прокуратури доведено вину 43-річного...

В Олександрії соціальні питання постійно в полі зору

Відвідавши Олександрійську сільську раду застав у кабінеті...

Вчителька і чиновник – дослідник Антарктиди

НовиниВчителька і чиновник – дослідник Антарктиди

Із 44-х педагогів, яким присуджено премію Верховної Ради України за підсумками 2023 року, двоє представників Рівненщини: Алла Ярмошевич – директорка обласного навчально-реабілітаційного центру і Павло Тарасович – керівник гуртка «Радіозв’язок» Рівненської Малої академії наук учнівської молоді. Цю нагороду започаткували з метою піднесення ролі та авторитету педагогів у суспільстві, заохочення вчителів працювати творчо і результативно. Розмір премії – 60 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Наразі це – 161040 гривень.

Алла Ярмошевич в системі освіти з 1983 року. Працювала вихователем у дошкільних закладах. А з 2002 року очолює Рівненський обласний спеціальний дошкільний дитячий будинок. Нині це – навчально-реабілітаційний центр обласної ради. Свого часу Алла Євгенівна ініціювала розширення спектру послуг закладу, створивши у ньому початкову школу. Це дає можливість здійснювати ранню корекцію і діагностику порушень як у дошкільнят, так і школярів початкової ланки. Алла Ярмошевич проводить активну громадську роботу. Є засновницею організації керівників комунальних закладів освіти. Своїм досвідом ділиться зі слухачами курсів для вчителів-логопедів і дефектологів в обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.

Павло Тарасович – відома особистість не лише на Рівненщині. Зокрема, його вихованці беруть участь у змаганнях радіоаматорів різних рівнів і досягають вагомих результатів. Зокрема, на міжнародних змаганнях «SP DX-contest» команда дівчат-радіоспортсменок виборили золоті і срібні призи.

А ще Павло Михайлович безпосередньо причетний до Української Антарктичної станції «Академік Вернадський»на мисі Марина острова Галіндез, що за 7 кілометрів від Антарктичного півострова. Головне її призначення – проведення наукових досліджень в Антарктиці. Свого часу наш земляк працював там радистом і біологом. Про свої враження від незабутньої зимівлі в екстремальних умовах льодового континенту він розповів у науково-публіцистичному виданні «Антарктида – шостий континент».

До речі, 6 лютого українські полярники і науковці відзначатимуть 8-й день народження Антарктичної станції «Академік Вернадський». Саме тоді1996 року над «Фарадеєм», який Великобританія передала Україні, уперше було піднято синьо-жовтий прапор. І станція вже під іншою назвою розпочала свою нову історію. Там українські науковці безперервно ведуть спостереження, проводять важливі наукові дослідження, роблять відкриття. А в Рівному у парку культури і відпочинку встановлено перший і поки що єдиний в Україні пам’ятний знак дослідникам Антарктиди. На камені з базальту, який привезли з Костопільського кар’єру, викарбувані імена рівненських дослідників. Ініціатором його встановлення став керівник Центру надання адміністративних послуг Рівненської райдержадміністрації Павло Тарасович.

Що стосується Павла Тарасовича, то він, очолюючи громадське формування «Сокіл», з перших днів війни допомагає поліції охороняти спокій рівнян.

У підрозділі є як чоловіки, так і жінки. Всі навчені і знають, які діяти в тій чи іншій ситуації. Кожен підрозділ має свій район відповідальності.Крім патрулювання міста громадські формування допомагають і надають консультації біженцям. Адже багато людей з «гарячих» точок України прибувають до нас розгубленими. Їх потрібно заспокоїти і спрямувати до місць, де вони можуть отримати допомогу. Громадські формування «Сокіл», «Сом» і «Козацька варта» діють у взаємодії з поліцією, зупиняють правопорушення і запобігають їх виникненню. До речі, уже багато їх членів перебувають на фронті.

Перегляньте наш інший вміст

Перегляньте інші теги:

Найпопулярніші статті