Неділя, 12 Травня, 2024

«Багатий кошик» від компанії «Акріс Агро»

Компанія «АкрісАгро», яка входить до групи компаній...

Як захиститипостраждалих і покаративинних

Прокурором Вараської окружної прокуратури доведено вину 43-річного...

В Олександрії соціальні питання постійно в полі зору

Відвідавши Олександрійську сільську раду застав у кабінеті...

Рівняни досліджують Антарктику А розпочав усе гощанець

РіднокрайРівняни досліджують Антарктику А розпочав усе гощанець

6 лютого виповнилося 28 років, відколи Україну прийняли до елітного клубу «Антарктичних країн». Відтак наші співвітчизники регулярно проводять дослідження на крижаному континенті на станції «Академік Вернадський». А криголам «Ноосфера» став флагманом світового наукового флоту. Українська Антарктична станція розташована на острові Галіндез архіпелагу Аргентинські острови. Головне її призначення – проведення наукових досліджень. Саме 6 лютого1996 року над станцією «Фарадей», який Великобританія передала Україні, уперше було піднято синьо-жовтий прапор. І вона вже під іншою назвою розпочала свою нову історію. Там українські науковці безперервно проводять спостереження, важливі наукові дослідження, роблять відкриття. Серед них і немало наших земляків. Зокрема, з перших днів до станції був причетний Петро Гожик, уродженець Гощі. Після закінчення місцевої середньої школи він вступив на географічний факультет Чернівецького державного університету, який закінчив з відзнакою.Згодом став аспірантом Інституту геологічних наук Академії наук України і пов’язав своє життя з цією науковою установою, захистиши кандидатську і докторські дисертації. Друга половина XX століття відзначилася активними дослідженнями уламкових пухких відкладів, які формуються постійними водними потоками в річках, морях та океанах. В експедиціях на Індійський, Атлантичний, Південний океани, Червоне море наш земляк зосереджувався на питаннях літології– науці про осади та осадові гірські породи, їх склад, будову, походження і закономірності просторового розміщення і стратиграфії – розділі історичної геології. З цього часу Антарктична тематика стала для вченого пріоритетною. У 1993 році П.Ф. Гожик ініціював створення Центру антарктичних досліджень HAH України і став його першим директором, а згодом–й Українського Антарктичного центру міністерства України в справах науки і технологій. В 1994 році Центр антарктичних досліджень HAH України було прийнято до Міжнародного наукового комітету Антарктичних досліджень. А у 1995 році Петро Гожик і директор Британської Антарктичної служби Бері Хейвуд підписали меморандум про передачу Україні британської Антарктичної станції «Фарадей». Під керівництвом П.Ф. Гожика були проведені І-ша і ІІ-га Українські комплексні Антарктичні експедиції, розроблено Державну програму досліджень України в Антарктиці. Наукові інтереси в Петра Феодосійовича були багатогранні. Передусім він був визнаним фахівцем викопних прісноводних молюсків з неоген-четвертинних відкладів Півдня Східної Європи. Автор понад 360 наукових праць і патентів, «Атласа глибинної будови Антарктики за данними гравиметричної томографії», що містить узагальнення результатів моделювання глибинної будови Антарктики і регіонів Південного океану. Наукову діяльність П.Ф. Гожик поєднував з педагогічною і науково-організаційною. На посаді професора викладав у Київському Національному університеті ім. Тараса Шевченка, підготував 4 доктори і 8 кандидатів наук.

Між іншим, немало наших земляків взяли участь у складі експедицій на льодовий контитенет. А в Рівному у парку культури і відпочинку встановлено перший і поки що єдиний в Україні пам’ятний знак дослідникам Антарктиди. На камені з базальту, який привезли з Костопільського кар’єру, викарбувані імена рівненських дослідників. Ініціатором його встановлення став керівник Центру надання адміністративних послуг Рівненської райдержадміністрації Павло Тарасович.

(Фото пам»ятного знака)

Перелік рівнян-дослідників Антарктиди постійно поповнюється. Зокрема, останнім часом там з’явилися прізвища Олега Куруса з Мізоча, який працював кухарему складі уже двох Антарктичних експедицій, лікаря анестезіолога Рівненської міської лікарні Ігоря Дейнеки.

А в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці минулого вівторка відбулася унікальна подія – зустріч з полярниками і презентація фотовиставки «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність», присвячена 28-й річниці відкриття станції «Академік Вернадський». Це спільний проєкт Міністерства освіти і науки України і Національного Антарктичного наукового центру. Раніше експозиція вже була представлена у Верховній Раді України, міжнародному аеропорту «Бориспіль», штаб-квартирі Європейської комісії у Брюсселі та на інших майданчиках. Після повномасштабного вторгнення ерефії в Україну експозицію суттєво оновили: в ній відображено і вплив війни на нашу Антарктичну програму і розвиток досліджень останнім часом.Експозиція складається з 27-ми фото, на яких можна побачити неймовірну природу крижаного континенту і моменти з життя і роботи українських полярників і полярниць.

У відкритті виставки взяли участь зимівник-рекордсмен Юрій Отруба, який працював геофізиком у 7-ми Українських Антарктичних експедиціях, дві з яких очолював, член 5-ї Антарктичної експедиції,керівник ЦНАПу Рівненської райдержадміністрації Павло Тарасович, завідувач відділу міжнародного наукового і науково-технічного співробітництва Київського Національного університету імені Тарса Шевченка Андрій Федчук, інші полярники і представники Національного Антарктичного центру.

Присутні крім оригінальних світлин побачили цікаві речі, привезені з Антарктики,і предмети побуту полярників, зануритися в атмосферу крижаного континенту завдяки розповідям науковців. Було проведено також пряме включення зі станції «Академік Вернадський» і спілкування з полярниками, які нині несуть там вахту.

Перегляньте наш інший вміст

Перегляньте інші теги:

Найпопулярніші статті