Субота, 11 Травня, 2024

«Багатий кошик» від компанії «Акріс Агро»

Компанія «АкрісАгро», яка входить до групи компаній...

Як захиститипостраждалих і покаративинних

Прокурором Вараської окружної прокуратури доведено вину 43-річного...

В Олександрії соціальні питання постійно в полі зору

Відвідавши Олександрійську сільську раду застав у кабінеті...

Поет, композитор, керманич

КультураПоет, композитор, керманич

Іноді  Господь дає для однієї особистості одразу кілька творчих талантів. Таким щасливчиком є Андрій Семенович  Пастушенко. Чи міг хтось сказати у 1976 році, коли ще юний Андрій після закінчення Чортківського педучилища та Інстиутту культури приїхав у Колоденку працювати художнім керівником, що перед сельчанами майбутній професор, заслужений працівник культури України, автор слів та пісень, які не вміщатимуться в три томи. Цей край став для нього  рідним до цих пір, бо поселився і живе тут зі сім’єю у Корнині. Створив тут  у 1983 р. ансамбль “Живограй”, який до цих пір радує земляків колоритом українських пісень. А ще  на теренах місцевої громади проводить, як організатор, феєричні фестивалі, куди з’жджаються з усіх усюд таланти, аби продемонструвати свої творчі здобутки.

Крім того, що Андрій Пастушенко автор слів та пісень, тритомника на 1300 сторінок творчого багажу, він з 1916 року очолює найбільше в Україні Рівненське відділення Національної всеукраїнської музичної спілки, куди входять керівники творчих колективів, солісти, музиканти. В тім числі 3 народні артисти, 4 заслужені артисти,  близько 20 заслужених працівників культури України. Серед 13 асоціацій в Спілці є одна – авторської пісні та співаної поезії, яку очолює письменниця Валентина Люліч. В інших областях таких асоціацій немає. Рівненське відділення НВМС проводить по 18 фестивалів у рік.

А ще Великодні піснеспіви та Різдвяні колядки. До речі, в цьогорічних колядках, які проходили у костьолі Павла ІІ, участь взяли 50 колективів. І принаймі десяток  виконаних творів були з авторства Пастушенка.

Андрій Семенович творчо відчуває час в якому живемо. У 2016 році вийшов його збірник пісень “Верніться живими”. Є там твори музичні на вірші самого Пастушенка, але є й у співавторстві з відомими поетами Петром Велесиком, Неонілою Диб’як, Анною Лимич, Сергієм Рачинцем та інших.

Лише назви творів самі говорять про патріотичну тематику: “Перемога, буде Перемога”, “Верніться живими”, “Небесна сотня”, “За Україну Богу помолись”, “Дай нам, Господи, миру”, “Бурштиновий краю”.

В арсеналі творця також 45 музичних фільмів, 50 фахових посібників.

– Що нового появилось у творчості, – запитую у професора кафедри хорового деригування РДГУ(обіймає Андрій Пастушенко ще й таку посаду).

– До друку готовий ще один збірник патріотичних пісень. Крім уже названих поетів  будуть роботи Ніни Шугніло, Оксани Філіпчук. Чимало з цього доробку виконує заслужена артистка України Ірина Криворученко.

Андрій Пастушенко уже відзначив свій 70-ій ювілей, але творчий потенціал не вичерпується. А у воєнні роки він лише загострився патріотичними нотами.

Перегляньте наш інший вміст

Перегляньте інші теги:

Найпопулярніші статті