Субота, 11 Травня, 2024

«Багатий кошик» від компанії «Акріс Агро»

Компанія «АкрісАгро», яка входить до групи компаній...

Як захиститипостраждалих і покаративинних

Прокурором Вараської окружної прокуратури доведено вину 43-річного...

В Олександрії соціальні питання постійно в полі зору

Відвідавши Олександрійську сільську раду застав у кабінеті...

Здобудь знання, котрі зберігають життя!

НовиниЗдобудь знання, котрі зберігають життя!

Умови воєнного сьогодення висувають перед нами все нові і нові виклики. Життя у тилу – поняття нині дуже відносне. З огляду на постійні атаки ворожих дронів, бомбардування житлових кварталів, торгових центрів ракетами агресора і загибель цивільного населення, ми констатуємо, що нині в Україні немає безпечного місця. І вихід із цієї ситуації один – не лише військовим протистояти ворогу на лінії зіткнення, а й цивільному населенню вміти прийти на порятунок постраждалому в критичній ситуації.

Саме з такою метою на початку року Рівненський центр ПТО ДСЗ спільно з «Центром готовності цивільних м.Рівне» підготували інтенсивний курс «Надання домедичної допомоги  постраждалим в умовах воєнного часу». У майбутньому випускники курсів зможуть використовувати отримані знання та навички для надання домедичної допомоги у повсякденному житті, не обмежуючись лише воєнними ситуаціями, навчаться оцінювати ступінь тяжкості поранень та розподіляти допомогу в порядку пріоритетів, що дуже важливо для максимального врятування людей.

  • Це – пілотний проект, започаткований спільно з «Центром готовності цивільних

м.Рівне»,  – сказала заступник директора з методичної роботи Оксана Зигалова. – Курс надзвичайно інтенсивний, протягом 40 годин слухачі опанують правила надання домедичної допомоги, навчаться надавати допомогу при кровотечах на основі протоколу Stop the bleed, забезпечувати прохідність дихальних шляхів. А також освоять навики надання допомоги при втраті свідомості, проведення серцево-легеневої реанімації. У програму також входить навчити слухачів комунікувати із особами, які постраждали внаслідок війни. Ці компетентності є ключовими і такими ж важливими, як і професійні, незалежно від сфери діяльності особи.

Більше 85% часу, виділеного на навчання, йде на відпрацювання практичних навичок. Такий інтенсив дозоляє у стислий термін у повній мірі оволодіти тими ключовими компетентностями, які можуть допомогти врятувати чиєсь життя. Для зареєстрованих безробітних цей шестиденний курс є безоплатним. Також на курси можуть записатися інші категорії громадян і вчитися за власні кошти, або кошти роботодавців. По завершенню навчання кожна особа отримає посвідчення закладу освіти та сертифікат.

  • В Україні програма навчання населення домедичної допомоги почала працювати з

початком повномасштабного вторгнення, а безпосередньо у Рівному – рік, – розповідає координатор центру Юрій Чибуровський.  – Користь від цього курсу неоцінена, бо наше суспільство  у своїй широкій масі не вміє надавати першу допомогу, не вміє рятувати своїх ближніх, а швидка, в силу незалежних обставин, не завжди приїжджає швидко. За результатами досліджень Європейської ради реанімації, у світі кожних 40 секунд зупиняється чиєсь серце і лише 10% населення вміє робити серцево-легеневу реанімацію. А від того, щоб почати робити її у першу хвилину залежить життя потерпілого. Тому знання з домедичної допомоги наші співгромадяни мають засвоювати зі школи. Наприклад, у деяких європейських країнах у садочках дітей на іграшках вчать надавати найпростішу домедичну допомогу: перевертати людину у стабільне положення.

Контингент слухачів різний: хтось має медичну освіту, а хтось від медицини дуже і дуже далекий, але бажання опанувати знання, котрі рятують життя у кожного – велике. Тому із завзяттям слухачі вчилися правильно накладати турнікети, щоб запобігти кровотечам, уважно слухали захоплюючі лекції інструкторів.

  • Щойно виконувала серцево-легеневу реанімацію на манекенах. На собі відчула, що це

фізично важко, але маю велике бажання навчитися, щоб у майбутньому допомагати потерпілим, а не стояти осторонь у якості співчуваючого, – враженнями ділиться слухачка Влада Москальчук, котра щойно завершила відпрацювання практичних навиків.

  • Курс «Надання домедичної допомоги постраждалим в умовах воєнного часу» може

проводитися як самостійно, так і у складі інших навчальних програм, – сказала заступник директора з методичної роботи Оксана Зигалова. – Наприклад, на базі Рівненського центру ПТО ДСЗ можна опанувати професію молодшої медичної сестри (брата) з догляду за хворими, додавши у навчальну програму компетентності з цього курсу. А також можна конструювати ці курси на запит населення чи роботодавця. До речі, це вже другий спільний проект з цією громадською організацією. Першим був напрям «Оператор безпілотного літального апарата (дрона)», який нині став дуже популярним, тож ми сподіваємося, що і курс, котрий стартував нині, також здобуде своїх слухачів.

Багато речей нині доводиться переосмислювати заново. Ми давно зрозуміли, що патріотизм – це не тільки вишиванка на День Незалежності, це готовність стати на захист самої Незалежності як такої. Ми розуміємо, що бути цивілізованим суспільством означає не лише вміти користуватися сучасними гаджетами. Поняття цивілізованого суспільства включає в себе – милосердя, культуру, самопожертву. Це врешті-решт освіченість, можливість кожного члена суспільства отримати знання, які можуть врятувати комусь життя. Ми рухаємося у правильному напрямку.

Більше інформації про формування груп та умови навчання –

на офіційному сайті   https://cpto.rv.ua

Контакти закладу освіти: 0362 68 37 95, ел.пошта: cpto@cpto.rv.ua,

а також у   Telegram  Instagram  Facebook  YouTube

З питань реєстрації та направлення на професійне навчання звертайтеся до найближчого підрозділу служби зайнятості Рівненської області ,

в Telegram https://t.me/PidtrimkaDcz16Rivne

aбо за телефоном +38096 539 53 59.

Перегляньте наш інший вміст

Перегляньте інші теги:

Найпопулярніші статті